יום המשפחה שאנו מציינים מדי שנה הוא גלגול של יום האם שנולד ביוון העתיקה וציין את חגה של ריאה - אם כל האלים. יום האם שבראשיתו הדגיש את תפקידי האם כעקרת בית, שינה עם הזמן ועם השינויים במבנה המשפחה את הגדרתו ל"יום האישה" ולאחר מכן ל"יום המשפחה". בישראל חל יום המשפחה ב-ל' בשבט, יום הולדתה של הנרייטה סאלד. למרות שמעולם לא ילדה ילדים משלה, שימשה סאלד אם לרבים מהילדים שעלו לארץ במסגרת עליית הנוער. ב-1912 היא ייסדה את ארגון הנשים הציוניות "הדסה" והיתה גם האישה הראשונה שנבחרה לוועד הפועל הציוני.
אלא שבישראל 2005 רבים אינם יכולים לחגוג באמת את יום המשפחה. במדינת ישראל אין כלל הגדרה חוקית למוסד המשפחה, ולכן המדינה מתייחסת כמשפחה רק למשפחה המסורתית - גבר ואישה יהודים שנישאו באמצעות הרבנות הדתית. אולם 42% מהמשפחות בישראל אינן עונות להגדרה הזאת: ידועים בציבור, בני דת אחרת, חסרי דת, נשואים אזרחית, חד-הוריים, מהגרי עבודה, משפחות מעורבות, הומואים, לסביות, טרנסג'נדרים ועוד. כל אלה סובלים מאפליה ופגיעה בזכויותיהם הבסיסיות: החל מהעדר הכרה בטקסי נישואין אישיים המותאמים להשקפת עולמם של בני הזוג וכלה במניעת סיוע בטיפולי פוריות.
תעשיית קיום טקסי זוגיות אלטרנטיביים עולה ופורחת ומהווה רק דוגמא אחת לאובדן האמון של הציבור הישראלי במוסדות הרבנות והמדינה בכל הקשור לניהול חייו האישיים בחיק משפחתו. האשם המרכזי מונח לפתחו של המחוקק שלא השכיל לתת מענה לצרכים השונים של החברה ההטרוגנית שצמחה בישראל. כך למשל כ-290,000 עולים חדשים אינם רשומים כיהודים במשרד הפנים. מדובר באוכלוסיה גדולה אשר מופלת באופן מחפיר על-ידי כל מוסדות המדינה.
נוספים להם 19% מהאוכלוסיה שהם ערבים, ועוד כ-12% מהתאים המשפחתיים אשר אינם יהודים. אוכלוסיית מהגרי העבודה (העובדים הזרים) אינה כלולה בכלל בנתונים הרשמיים והיא מעל 150,000 איש ואישה. נישואין מעורבים, של מהגר עבודה עם בן זוג יהודי, כלל לא מבטיחים היחלצות מרדיפות המדינה ומשטרת ההגירה אלא להפך- זוהי תחילתה של מסכת ייסורים בירוקרטית ואכזרית.
אוכלוסיה נרדפת נוספת בישראל היא המשפחות החד-הוריות שבשנה האחרונה גדל היקפן פי שלושה. כיום כ-170 אלף ילדים גדלים בקרב משפחות עם הורה אחד בלבד (90% גדלים אצל האימהות). לפני שלושה שבועות פורסמו החלטות הוועדה שהקים משרד הבריאות האוסרות על מתן שירותי פונדקאות לנשים שאינן נשואות. בכך הוכיח משרד הבריאות כי הוא אינו מסוגל לצאת מהקיבעון המחשבתי, ולתת מענה אמיתי לחברה הישראלית. במדינה בה מתקיימות 120 אלף משפחות חד-הוריות עדיין יש מי שחושב שילד במשפחה חד-הורית הוא ילד פגום שיש להפלותו.
פסיקת בית המשפט העליון לפני חודש שהכיר בזכותם של ילדים לגדול אצל זוג לסביות לאמץ את ילדיהן באופן שוויוני ומשותף מהווה נדבך נוסף במהפכה במוסד המשפחה בישראל. ארגון "משפחה חדשה" מטפל כעת בעתירתם של זוג גברים הדורשים הכרה שווה בילדיהם. בהעדר חקיקה מתאימה הפך בית המשפט, ובמיוחד בית המשפט העליון לסמכות חשובה בקידום זכויות המשפחה בישראל.
כבר עשרות שנים אנו פועלים למען הכרה ערכית וחוקתית במשפחה, לרבות כל התאים המשפחתיים בישראל, והשוואת זכויותיהן של המשפחות מכל הסוגים והמינים. ארגון משפחה חדשה מסייע לכל אדם בישראל להקים משפחה, ומסייע לכל משפחה בישראל לקבל את הכרת הממסד בהיותה משפחה, ולממש את מלוא זכויותיה כמשפחה. עבורנו יום המשפחה הוא יום חג אך באותה עת הוא גם חייב לשמש יום של חשבון נפש עבור החברה הישראלית. שכן כל עוד כלל המשפחות אינן יכולות לחגוג ביום זה - יום המשפחה הוא יום חג פגום. אחד הצעדים הדחופים הוא חקיקת חוק יסוד "המשפחה" אשר ייצור תשתית חוקתית למעמד המשפחה בישראל שלא זכתה להגדרה עד כה.